آی یو دی

در دنیای امروز با توجه به شرایط زندگی و فرهنگ مدرن موجود در جامعه، زوج های مختلف از بارداری های مجدد گریزان هستند. همانطور که می دانید روش های بسیار زیادی برای جلوگیری از بارداری های ناخواسته وجود دارد که یکی از این روش ها استفاده از ای یو دی می باشد. برای استفاده از این روش ابتدا باید معایب و مزایای آن را کامل بررسی کنید .


هنگامی که صحبت از یک روش پیشگیری از بارداری طولانی مدت می شود بسیاری از بانوان یاد روش آی یو دی می افتند، روشی که عوارض قرص های ضد بارداری را ندارد و هنگامی که توسط پزشک زنان در رحم قرار می گیرد و شخص می تواند تا 10 سال بدون مشکل زندگی کند.

آی یو دی چیست؟
IUD مخفف عبارت Intrauterine Device می باشد. این دستگاه توسط پزشک زنان در داخل رحم کار گذاشته می شود.در واقع آی یو دی یک میله ی T شکل است که با ترشح ماده ای به نام پروژستین یا آزاد کردن یون های مس مانع بارداری می گردد.

انواع آی یو دی
دو نوع آی یو دی مسی و هورمونی وجود دارد.
آی یو دی مسی با آزاد کردن یون مس مانع از حرکت اسپرم ها می شود و آی یو دی نوع هورمونی با آزاد کردن هورمون پروژستین لایه مخاطی محافطی می سازد تا اسپرم نتواند از آن عبور کند. همچنین وجود آی یو دی به عنوان جسم خارجی در رحم مانع لانه گزینی جنین و بارداری میگردد.
طول عمر آی یو دی ها با توجه به نوع آن متغییر است اما می تواند گفت به طور کلی بین 3 تا 5 سال از زمان قرارگیری مفید خواهند بود.




تاثیر بالای آی یو دی نسبت به دیگر محصولات ضد بارداری
اجازه بدهید در ابتدا آمار درصد خطاهای انواع محصولات ضد بارداری را به طور مختصر عنوان کنیم.
  • قرص های ضد بارداری: 9 درصد
  • کاندوم : 18 درصد
  • آی یو دی: 2/0 تا 8/0 درصد
همانطور که در این آمار مشاهده می فرمایید درصد خطای آی یو دی نسبت به سایر موارد ضد بارداری بسیار کمتر است و در کنار آن می توان به نداشتن عوارضی مانند حالت تهوع و عصبی شدن توسط قرص های ضدبارداری نیز اشاره کرد.

نحوه ی قرار دادن آی یو دی در رحم
اولین نکته این است که قرار دادن آی یو دی حتما باید توسط پزشک متخصص زنان صورت گیرد. اگر مدتی است برای چک آپ هایتان پیش یک دکتر متخصص می روید بهتر است این کار نیز به ایشان بسپارید ، گام اول این است که باید مطمئن شوید در حال حاضر باردار نیستید و در گام دوم باید بررسی شود که شما دچار عفونت و قارچ نباشید که هر دو گام توسط آزمایش هایی که پزشک متخصص تجویز می کند، کنترل می شود.
پس از تایید آزمایش ها پزشک با دستگاهی به نام اسپکولوم دهانه ی رحم را باز می کند، و از یک وسیله ی باریک جهت اندازه گیری عمق رحم استفاده می کند که بتوانند محل دقیق قراگیری آی یو دی را پیدا کنند.
اواخر زمان خونریزی قاعدگی بهترین زمان کارگزاری آی یو دی است.
در مرحله ی جا گذاری ، ابتدا بازوهای T شکل دستگاه جمع و آی یو دی شبیه به چوب‌کبریت می‌شود و وقتی که درون رحم قرار می‌گیرد این بازوها دوباره باز می‌شوند.
زمان قرارد دان آی یو دی توسط پزشک چند دقیقه می باشد و اصلا طولانی نیست.
برای بسیاری از بانوان این سوال وجود دارد که آیا این روش دردناک است؟
برای پاسخ باید بگوییم کارگزاری آی یو دی بدون درد نیست اما میزان این درد در افراد مختلف متفاوت است، هنگام کارگزاری آی یو دی امکان دارد فرد به مدت تقریبی 15 دقیقه درد شدیدی مانند قاعدگی حس کند اما پس از آن درد رفته رفته کاهش پیدا می کند.

تاثیر آی یو دی در پریود ماهانه
تغییر دوره ی قاعدگی برای تمامی افراد اتفاق نمی افتد اما در برخی از بانوان تغییراتی به چشم می خورد.به طور مثال در برخی از مراجعه کنندگان دیده شده که به مدت 3 تا 6 ماه پس از قرارگیری آی یو دی در رحم خود دچار لکه بینی شده اند. این لکه بینی ها به سطح آرامش روحی شما بسیار بستگی دارد باید در این دوره آرامش کامل خود را حفظ نمایید.
یا در برخی از افرادی که آی یو دی مسی کارگزاری کردند، وجود مس باعث می شود که در ماه های ابتدایی  زمان قاعدگی خون ریزی بیشتری داشته باشند و به دنبال این خونریزی امکان دردشدید نیز وجود دارد، اما تمام عواملی که گفتیم موقتی است و تحت نظر پزشک معالج رفع خواهد شد.

استفاده از عوامل ضد بارداری دیگر در روزهای ابتدایی
آی یو دی های مسی بلافاصله بعد از کارگزاری فعال هستند اما آی یو دی های هورمونی 7 روز زمان می برد تا فعال شوند و شما باید در طول این زمان از سایر محصولات ضد بارداری استفاده کنید. برخی پزشکان معتقدند که حتی روزهای ابتدایی کارگزاری از آی یو دی های مسی نیز بهتر است از محصولات ضد بارداری دیگر نیز استفاده کرد.

مزایای استفاده از آی یو دی
  • اثربخشی بالا
  • عدم تاثیر در شیردهی
  • عدم تداخل در تماس جنسی
  • قابلیت برگشت باروری
  • نداشتن عوارض هورمونی
  • نداشتن تداخل با مصرف دارو
  • مانند قرص به یادآوری روزانه نیاز ندارد
  • طولانی بودن اثرآن (بین 3 تا 7 سال)

معایب استفاده از آی یو دی
  • پریود های طولانی تر و دردناک تر در برخی از افراد
  • لکه بینی پی در پی
  • عفونت های واژن و رحم در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی
  • گرفتگی عضلانی
  • لزوم معاینه های دوره ای
  • خروج خود به خودی آی یو دی در برخی مواقع
  • افزایش ترشح واژینال در برخی از افراد

بارداری حتی با وجود ای یو دی
همان طور که طبق آمار بیان شد حتی با وجود آی یو دی نیز 2/0 تا 8/0 درصد احتمال بارداری وجود دارد البته این میزان درصد نسبت به سایر محصولات ضد بارداری کاملا ناچیز است و هنگامی بارداری اتفاق می افتد که ای یو دی جا به جا شده باشد، پس بهتر است برای چک آپ های دوره ای حتما به پزشک خود مراجعه کنید و محل قرارگیری آی یو دی را توسط پزشک معالج خود چک نمایید.
چنانچه در زمانی که ای یو دی در رحم شماست باردار شوید ، باید سریع توسط پزشک از بدن خارج شود .

توانایی باروری نرمال پس از خارج کردن ای یو دی از رحم
همان طور که می دانید برخی از افرادی که مدام از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند ، ممکن است که پس از قطع قرص ها زمان زیادی صرف شود تا به بارداری برسند. آی یو دی هیچ گونه تغییری در قدرت باروری شما نخواهد داشت درواقع اگر آی یو دی مسی باشد از همان ابتدای خارج شدن از رحم و اگر هورمونی باشد، 6 هفته پس از خارج کردن آن از رحم شما به صورت کاملا نرمال قدرت باروری خواهید داشت و به هیچ عنوان تاثیر منفی بر باروری شما نخواهد گذاشت.
لازم به ذکر است برخلاف کارگزاری ای یو دی که بهتر است در دوران قاعدگی باشد، خارج کردن آن در هر زمانب امکان پذیر است.


مواردی که در صورت مشاهده حتما باید به پزشک مراجعه کنید:
  • زمانی که IUD شما بیرون زده.
  • اگر انتهای نخها لمس نمی کنید، یا در مواقعی که موقعیت نخ ها تغییر کرده است.(کوتاه یا بلند).
  • اگر در حین آمیزش در انتهای واژن شئ ای حس می شود.
  • وقتی حس می کنید که دچار بیماری مقاربتی جنسی شده اید.

 

فرم ارسال سوال جدید

پرسش و پاسخ

به مشاوره نیاز دارید ؟ با ما تماس بگیرید